KBTG Building by Progressive Building Management Co., Ltd.
 

KBTG Building by Progressive Building Management Co., Ltd.

Location: Bangkok, Thailand
Segment: Large Office
Products Used: Grain LVT, Crete LVT


Designing for Functionality

To differentiate the project from other conventional financial establishments, the designer’s role encompasses materialising spatial program, functionalities, and aesthetic quality to best facilitate creative working experience for the organisation’s manpower. Lessened private workspaces and increased communal areas intend to diversify the space’s functionality, which comprises of meeting rooms of various sizes and ‘Creative Box’ created to encourage users’ interactions. The K-café provides ideal atmosphere for casual meetings, matching the taste and behaviours of contemporary generation employees whereas K-Stadium located on the 11th floor is designed to accommodate large-scale meetings and presentations in the digital era. KBTG is Thailand’s first building to receive Platinum in the New Construction (NC) category from LEED.

Being a renovation project requires interior designer’s involvement in the early stage. Different methods are employed to help structural and interior details complement each other and accommodate the change in functionalities determined by the bank’s activities and demands, including its 24/7 operation hours.

With original structure’s low floor-to-slab range (3.00 meters) and the average story height of 2.50 meters caused by the existing large beams, the 4,800 sq. m. -space per floor and 120 meter-length can accommodate 700-850 users. The challenge lies in creating a spatial solution of great spaciousness, flexibility and comfort with lessened scale of space that stimulates employees’ collaborations. The choices of materials and construction techniques coincide with LEED standard for the building to best optimise users’ benefit and minimise impact on the environment and public well-being.
 

Solution-Based Design

The scale of the space is reduced through combined use of plasterboard and expose ceiling. The skim-coated ceiling above the main walkway adds dimension to the space as the main circulation and axis of the building. The lights operate independently in the designated area at night; consequentially lessening energy consumption of the space’s 24/7-hour operation while providing visual access to walkways in case of emergency. With electrical and communication system and main sprinkler well hidden, the expose ceiling at the work area grants optimal spaciousness as decreased depth of PID system with bacteria and air loss prevention quality adds 10 centimeters to the space’s height and aesthetic.

While system works designed to support adaptable spatial functionalities, “Flexible Tree”, is incorporated along with floor extraction method to maximize the capacity and flexibility of 800 unit-working space. The Trees’ branches work as cords and cables’ organizers with the planters functioning as junction boxes installed underneath the raised floor, hosting outlets of electrical and network system using grid system. The rails of system workstation and furniture are designed to flexibly connect with the wires despite future rearrangements of the program. Easy to disconnect and reinstall, Flexible Trees operate as a buffer, preventing users in the units adjacent to the main circulation from disturbances while contributing to the more touchable scale of the space.

Through solution finding and integration of knowledge in architecture, engineering, construction technology and LEED standard, the true “value” of the building’s interior space is not only conceived but perfectly complemented.
 

Using Shaw Contract

“With the goal to achieve the LEED platinum level, we selected Shaw Contract resilient flooring, not just by the beauty of the product, but also because we found that it had the highest percentage recycled contents in the market.” The designers advise.

“After the project completed, we got very good feedback about the product, both in term of its aesthetic and its healthy environment. With its dust-free material, we chose to install it at the highest traffic, all corridors in all levels, and users love it every much. By using Resilient Flooring, we achieve score and be an important part to finally get the LEED Platinum certificate as our clients wish in February 2017.”
 

Congratulations Progressive Building Management Co for your winning project in the 2017 Shaw Contract Design Awards!

 

< View the other 2017 Global Winners